Hur börjar man cykla enhjuling?

Att cykla enhjuling är generellt sett inte farligt, men som med all fysisk aktivitet, även vid vanlig cykling, ramlar man då och då, speciellt medan man lär sig.

Vi rekommenderar att man använder hjälm

Var ska man lära sig: Det ultimata stället skulle vara en smal korridor med ledstänger på båda sidor. Inte så lätt att hitta! Leta efter en yta som är fri från störande föremål. Ytan måste vara plan, ojämnheter är störande i början. Tennisplaner och skolgårdar är bra. Som stöd är ett bra och enkelt sätt att ställa två stolar med ryggarna vända mot varandra och sedan ställa sig emellan. Man får då stöd åt båda håll.

Hur högt skall sadeln sitta? När du sitter på enhjulingen med hälen på en pedal i lägsta position, ska ditt ben nästan vara rakt.

Detta är viktigt att sitta rätt.

   

1. Dra sadeln på plats såsom visas på bilden.

2. Snurra på hjulet så att pedalen är i 04.00 position, som visas på nästa bild.

3. Sätt båda händerna på ledstången eller staketet, som visas på tredje bilden. 

4. Kliv på pedalen som är närmast dig. Detta är annorlunda än på en vanlig cykel, där du ju kliver på den främre pedalen. Cyklister är vana vid att röra sig framåt. På en enhjuling vill du att hjulet ska rotera 1/4-varv bakåt. Kliv på pedalen och du ska nu sitta på sadeln med hjulet under dig. 

5. Trampa 1/4 varv bakåt för att få fötterna horisontellt (bakåt är lättare än framåt för att komma ur dödläget när vevarmarna sitter vertikalt). Du är nu klar för start.

6. Håll hårt i ledstången och luta dig lite framåt medan du trampar sakta. Nästa tips är det viktigaste vi kan ge dig; När enhjulingen börjar ramla, låt den ramla. Stå kvar på fötterna och låt den ramla; Sadeln kan bytas ut; inte du. Fortsätt hålla i räcket tills du har tränat steg 1-4 i minst tre timmar.

Grattis! Du är cirka 10 timmar ifrån att cykla utan assistans!
Under de närmast följande dagarna kommer du att släppa taget på räcket mer och mer för att sedan bara hålla i med en hand. Sedan kommer du att köra någon meter utan att hålla i dig, sedan några meter till och snart upptäcker du hemligheten med att cykla enhjuling.
Tips: Ibland tycker jag att en papegoja kan lära någon att cykla enhjuling eftersom samma fraser upprepas gång på gång. Här är frasernas topp-tio lista. Kom ihåg dessa och det kommer att gå mycket lättare.

1. "Sitt på sadeln"
2. "när enhjulingen börjar ramla, låt den ramla, fånga den inte"
3. "titta inte ner, titta rakt fram"
4. "Böj dig framåt, inte bakåt"
5. "rikta dina axlar mot den riktningen du vill cykla"
6. "sitt på sadeln"
7. "fortare, precis som på en vanlig cykel är det mycket svårare att cykla långsamt"
8. "försök inte stå still"
9. "oroa dig inte, du kommer att lära dig svänga höger senare, sväng bara vänster nu"