Eftersnack

SM2008 är över och det gick riktigt bra, hoppas att alla ni som kom är lika nöjda som vi.
 
Årets SM blev det största hittills med nästan 100 tävlande. Vi vill varmt tacka alla er tävlande för att ni kom och deltog och gjorde detta SM till det största enhjulingsevenemanget någonsin i Sverige. Vi vill också rikta ett stort tack till alla funktionärer och andra som hjälpte till, utan er hade det inte gått. Och ett stort tack går även till Tyresö Kommun som hjälpte oss med de fina lokalerna och idrottsplatsen.
 
SM-Teamet 2008
Peter, Niklas, Helene & Mia / Stockholm

 
Mitt SM 2008
 
Jag skriver detta två månader efter SM, vilket gör att minnet är lite suddigt, med det som bet sig kvar sitter nog för att stanna.
 
Beslutet att åka till SM 2008 fattades redan på SM 2007. Då var det bara jag och Staffan som var med från Fjugesta, men vi övertygade snabbt bröderna Östergren med söner att dit ska vi nästa år. Dessutom bestämde vi oss för att vi skulle bilda en klubb, och att vi skulle ha med minst en medalj hem till Närke från SM 2008.
 
Efterhand som tiden närmade sig blev det fler och fler som ville med. Det blev total 11 förväntansfulla enhjulingscyklister som åkte till huvudstaden i en bil och en Vwbuss. Två var Örebroare, Linus och CC, men dom har så vacker dialekt så det gick bra ändå.
 
Väl framme försvann grabbarna åt alla håll och vi föräldrar fick bära packning, skruva på trampor och annat trevligt. Boendet i källaren på ungdomsgården visade sig utmärkt, och platsen i övrigt vacker.. ”Enhjulingsfolket” gör att grabbarna känner varandra utan att ha träffats, ganska fantastiskt egentligen. För min del blev det flera glada återseenden. Inte minst Peter, Helene, Niklas och Mia.
 
När regelgenomgången för unihockey gick av stapel jublade både Per och Ola, ishockeyspelare som dom har varit. Perfekt att få spela med hockeyklubbor. Jag gillade det också, för det är stabilare att luta sig mot när balansen tryter. Vi hade bara tränat ihop två gånger före resan, men lyckades komma femma i alla fall. Det bådar gott inför framtiden, med tanke på att vi hade det yngsta laget. 
 
En sak som slog mig över lag var vad duktiga grabbarna (och tjejerna, som är för få) har blivit sedan 2007, många hade blivit rena artister på hojarna. Duellen mellan Adde och unge Hahn var spektakulär. Felix och Niklas har blivit grymma på trial. En annan detalj är att mentaliteten är som snowboardåkares. Alla hejar på alla, man hjälper varandra och konkurrenter gratulerar varandra hjärtligt efter en bra prestation. Ett intressant fenomen som inte är så vanligt i idrottsvärlden annars.
 
På lördagskvällen hade jag och Per skruvat ihop våra nya Nimbus-36”. Ola fick låna en av Peter, och så for vi iväg på en helt fantastisk tur i lagom tempo i lugna villakvarter. Solen höll på att gå ner, och asfalten var fortfarande våt efter en regnskur. Vi var ute nästan en timme och känslan var helt fantastisk. Väl tillbaka upptäckte jag att jag fått punka, men det är världsliga problem. Förresten fick Staffan punka redan på fredagen, men som tur var hade Peter slangar till försäljning. Slangen var nämligen sprucken en hel decimeter.
 
De friidrottsinspirerade grenarna var spännande och underhållande, men roligast att titta på var trialtävlingen. Vilket ös och vilken energi som uppvisades. Rent halsbrytande konster genomfördes på brutala hinder. Jag var glad att inte skyddsombudet från jobbet var där. Han hade stoppat tävlingen utan att tveka. Detta är verkligen en potentiell publiksport.
 
Hur gick det då med medaljen? Jo vi fick med oss en brons i speedtrial, som inte var officiell gren, men medalj är medalj, så målet nåddes. Vänta bara till nästa år. Då kommer det välbekanta stridsropet åter skalla: - ”En gris, en ko, en Fjugestabo!” 
 
Ett stort tack till arrangörerna som lade ner ett otroligt jobb. Vi kommer gärna tillbaka.
 
 
Stefan Krol
Ordförande Fjugesta OneWheelersSM-berättelse

Jag hade sett fram emot SM hela våren, men jag visste egentligen inte vad det innebar att vara med i SM. Jag hade fått SM anmälan i födelsedagspresent av min moster och hela min familj åkte med från Trollhättan till Stockholm. Här kommer några minnen från SM:
 
Överraskning vid prisutdelningen på lördag kväll när jag vann slowracet. Det hade jag inte räknat med.
Det var en positiv stämning bland alla tävlande. Alla var snälla och uppmuntrade varandra.
Det var väldigt roligt att testa alla olika enhjulingar, speciellt giraffen.
Det var en spännande Trialfinal där jag tävlade om första pris mot Jonatan.
Det var roligt väldigt att stå på prispallen 
Den roligaste tävlingen var Trial. Jag fick många bra förslag på hinder, som jag ville ha hemma.
Det var roligt att kolla på höjdhoppen, seniorerna
När jag åkte hem från SM tänkte jag det här var ett av det roligaste jag har varit med om. Till enhjulings-SM ska jag nästa år också.
 
Erik Winterfeldt / Trollhättan


Grymt event

Grymt event, jag är supernöjd. Jätte kul att vi blivit fler enhjulingscyklister i sverige kul också att det var tjejer med!
Vi var 8 st från Norrland (Vännäs, Umeå & Holmsund) och vi är alla är lika nöjda.
förhoppningsvis får jag med mig fler Norrläningar nästa år! Ser fram emot nästa års SM!
 
Niklas Jonsson / Vännäs


Galet kul!
 
Då var SM klart för den här gången. Det var galet kul! Bästa SM hittils! Jag vill tacka Peter och Helene och alla andra som har hjälpt till att göra SM 2008 till ett sånt superevent! Allt gick som smort trots väderproblem och annat. Sedan vill jag gratulera alla SM mästare och alla andra tävlande som kämpat väl och lyckats med otroliga idrottsliga prestationer, men även haft otroligt trevligt och kul mellan/efter tävlingsgrenarna. Tack går också ut till frivilliga tidskontrollanter, trialobservatörer, mm.! Bra jobb!
 
Felix Lyngander / Värmdö